TIDNINGSKLIPP |
Program 2024
Öppet hus med fotografier
Lördagen den 19 oktober i Församlingshemmet kl. 1417. Ta med dina egna Kinnevedsfoton så scannar vi dem på plats! Se nya delar av föreningens stora fotosamling. Hjälp oss att komplettera namn till skolfoton och konfirmationsfoton m.m. Kaffe och tårta serveras. Kom när du vill mellan 14 och 17.
Hembygdsafton på Liden
I november datum och program fastställs senare. Nybakt bröd, gröt och kaffe finns att köpa. Håll utkik efter annons och affisch!
_ _ _
Årsmöte 2025
Prel. onsdagen den 19 mars kl 19.00 i Församlingshemmet.
För vidare information om våra aktiviteter, var god se annonser under Föreningar i Falköpings Tidning och affischer på Matfocus. Aktiviteter kan också tillkomma utanför här angivet program!
Vad vi gjort 2024
Samhällsvandring i Slutarps samhälle
Lördagen den 7 september genomförde vi vår årliga samhällsvandring. I år var det "centrum" i Kinnarp-Slutarp och den södra delen av Slutarps samhälle som besöktes. Vi talade bland annat om Tångavallen, som Slutarps IF lät anlägga 1939. Nu för tiden har allt vid Tångavägen fått postadress Kinnarp, men Lokal Frökind, förskolan m.m. ligger på gammal jordbruksmark som en gång avstyckades från Slutarp Ödegården. Vi talade också om isbanan och lekparken som fanns nedanför Tångaberg, och om verksamheter som funnits i området. Efter promenaden fick vi komma in i Lokal Frökind som nu lever upp igen.
Här har promenaden hunnit fram till det gamla väveriet på Skogsvägen.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 17 augusti hade vi vår traditionella kyrkogårdsvandring, i samband med Sommarkyrkoveckan. I sol men kall blåst gick vi omkring bland gravstenar som till största delen restes på 1950-talet och talade om de begravna. Efteråt dracks medhavt kaffe i Församlingshemmet och den som ville kunde ta del av Sommarkyrkans utställning.
Ordförande Rune Lennartsson berättar om de begravna.
Bygdevandring: Bygge och Hallonflickans fyndplats
Tisdagen den 25 juni genomförde vi en bygdevandring till det s.k. Bygge norr om Slutarp och vidare till Hallonflickans fyndplats strax över gränsen till Luttra. I den fina junikvällen gick vi först längs gamla sträckan av landsvägen, sedan på f.d. järnvägsbanken, numera cykelvägen. Medhaft kaffe intogs vid Hallonflickans fyndplats. Hon hittades i torvmossen 1943 av bl.a. Kinnevedsbon Carl Wilhelmsson och hennes skelett kan ses på Falbygdens museum.Kinneveds hembygdsförening har genomfört en bygdevandring till det s.k. Bygge norr om Slutarp och vidare till Hallonflickans fyndplats strax över gränsen till Luttra. I den fina julikvällen gick vi först längs gamla sträckan av landsvägen, sedan på f.d. järnvägsbanken, numera cykelvägen. Medhaft kaffe intogs vid Hallonflickans fyndplats. Hon hittades i torvmossen 1943 av bl.a. Kinnevedsbon Carl Wilhelmsson och hennes skelett kan ses på Falbygdens museum.
Några av deltagarna i bygdevandringen har samlats vid Hallonflickans fyndplats i Rogestorp.
Bygdevandring i Kinneveds rote
Lördag 25 maj, en vacker försommardagdag, gick vi på bygdevandring i Hasslas marker. På de gamla jordbruksmarkerna finns i dag mest planterad granskog, och det kan vara svårt att föreställa sig hur det såg ut när det låg bebodda torp här. Av torpen finns nu knappt några spår, inte heller är det lätt att se var Kinnarps IF på 1930-talet hade sin fotbollsplan. Men skyttebanan, som legat i dessa trakter sedan 1940, är fortfarande i bruk. De envetna myggorna gjorde att kaffet fick intas efter promenaden, tillbaks vid "torget" i Kinnarp.
Här låg en gång ett torp under Hassla, men det är över 100 år sedan det försvann. Nu är platsen skogsplanterad.
Årsmöte 2024
Tisdag 19 mars höll vi vårt årsmöte i Församlingshemmet. Först fick vi en visning av vackra eller berörande bilder av Mikael Casserblad, sedan bjöd föreningen på kaffe och smörgås. Därefter följde själva årsmötesförhandlingarna. Bland aktiviteterna 2023 kan nämnas gränsträff med Slöta och Luttra, fotodagen och hembygdskvällen på Liden. Det blev omval på samtliga poster, förutom valberedningen som är ny. Årsavgiften höjdes till 75 kr/år. Som vanligt kommer det senare i vår att delas ut ett blad med årets program till alla hushåll i socknen.
Vad vi gjorde 2023
Hembygdsafton på Liden
Onsdag 8 november på Liden i Slutarp. Kinneveds hembygdsförening har anordnat sin traditionella hembygdsafton på Liden i Slutarp. I den trivsamma gammalstugan serverades som vanligt gröt och nybakt bröd. Sedan berättade kvällen gäst Ted Rosvall om Sveriges regenter från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf. Efter detta var det dags för kaffe, lottdragning och försäljning av bröd. Vår gäst Ted samt värdparet Leif och Gun-Britt Filipsson fick motta blombuketter för sina insatser.
Smörgåsar på nybakt bröd från vedeldad ugn ingick i förtäringen vid hembygdsaftonen.
Öppet hus med fotografier
Lördagen den 21 oktober i Församlingshemmet. Föreningens fotodag blev som vanligt välbesökt och lyckad. Omkring 75 personer såg vårt bildspel med bilder från samlingarna, åt tårtbuffé och umgicks och pratade. Vi fick in ett antal nya bilder som scannades på plats, bl.a. två skolfoton som vi saknat. En nyhet var att Församlingshemmet nu har egen projektor och filmduk, så det tekniska förenklades och bildkvalitén blev bättre.
Samhällsvandring i Slutarp och Bygge
Lördagen den 23 septemberskulle vi han vandrat i Slutarp och Bygge vilket tyvärr blev inställt p.g.a. dåligt väder. Detta kommer istället att genomföras under 2024.
Bygdevandring gränsträff
Lördagen den 2 september träffade vi våra grannar i Luttra och Slöta vid gränsen mellan socknarna. Gränspunkten ligger högt på "Slutarps Fala", med vacker utsikt mot både Mösseberg och Ålleberg. Deltagarna gick en kort promenad vid de gårdar som ligger närmast gränsen, och tittade även på gamla kartor och talade om hur bebyggelsen ändrats genom skiften och nyodlingar. Sedan vidtog kaffedrickning i det fria, under en strålande sensommarsol.
Grannarna från Kinneved, Luttra och Slöta lyssnar på Kinneveds hembygdsförenings ordförande, Rune Lennartsson.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 19 hade vi vår traditionella kyrkogårdsvandring. I samband med Sommarkyrkoveckan gick vi som vanligt gått omkring på Kinneveds kyrkogård och tittade på gravstenar och talade om de begravda. Ovanligt för denna augusti var det faktiskt uppehåll. I Församlingshemmet kunde man också se en miniutställning om affärer i socknen.
Kinneveds vackra medeltidskyrkaBygdevandring kring Fröje
Lördagen den 20 maj. I det vackra majvädret genomförde vi en bygdevandring i Fröje och Katteskalla. Genom att blanda bilåkning och promenadsträckor avverkades en lång sträcka. Detta är en del av Kinneved som är ganska glest befolkad, och vägen går genom både jordbruksmark och skog. Här finns gårdar, torpgrunder och varggropar att bese. Både vitsippor och liljekonvalje blommade och solen sken.
Årsmöte 2023
Tisdagen den 14 mars höll vi vårt årsmöte inför 32 medlemmar. Medlemsavgiften fastställdes till 50 kr (oförändrat). Göran Carlson avgick ur styrelsen efter 25 år och avtackades hjärtligt. Yvonne Olsson hade också avsagt sig omval. Dessa två ersattes med Monica Karlsson och Elon Larsson, som hälsades välkomna in i styrelsen.Efter årsmötesförhandlingarna bjöds på kaffe, fralla och mjuk kaka. Därefter visade och berättade kvällens gäst Bengt-Åke Öhgren om sina resor till Svalbard.
Som avslutning blev det dragning på lotterierna och ordf. Rune Lennartsson tackade för intresset och hälsade välkommen åter till årets aktiviteter.
Vad vi gjorde 2022
Hembygdsafton på Liden
Tisdagen den 15/11 hade vi vår traditionella hembygdsafton på Liden i Slutarp. Kvällens gäst var Mats Löwing. Det serverades gröt, nybakt bröd och kaffe. Nybakt bröd fanns också att köpa med hem.
Öppet hus med fotografier
Lördagen den 22 oktober ordnade vi för tionde gången en fotodag i församlingshemmet. De närvarande kunde ta del av föreningens fotosamling via storbild, se affischer från midsommarfesterna på Tångavallen och få kaffe och tårta. Föreningen fick in ett antal "nya" bilder till samlingen och några namn som saknats till skolfotona.
Samhällsvandring i Kinnarp
Lördagen den 17 september var det dags för vandring i Kinnarp igen. 16 deltagare vandrade och pratade om husen utmed vandringen. Kaffe dracks efteråt.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 20 augusti höll vi vår traditionella kyrkogårdsvandring. I sensommarsol och blåst vandrade vi runt bland gravarna i område F och talade om de gravsatta. Deltagarna bidrog med sina egna minnen. Efteråt dracks medhavt kaffe i församlingshemmet och de som ville kunde ta del av kyrkans utställda bilder och föremål. 18 deltagare.
Galgabacken
Tisdagen den 2 augusti.
Gräset var slaget och vi bar bort det. 6 deltagare.
Bygdevandring - gränsträff
Lördagen den 14 maj genomförde vi vår bygdevandring kombinerad med gränsträff. Vi gick på cykelvägen (den gamla järnvägsbanken) och vid gamla länsgränsen mötte vi medlemmar av Åsarp-Smula och Vårkumla hembygdsföreningar. Promenaden gick vidare in i skogen där Wålbergs sten - eller Stora Torshall - utgör gränspunkten där Kinneved, Smula och Vårkumla möts. Vid stenen (som är ett flyttblock från istiden) hade backstugesittaren Wålberg ett tag sin bostad, sedan hans stuga brunnit ner. Här intog vi medhavt kaffe. Efter att ha tagit farväl av våra grannar vid länsgränsskylten gick vi sedan ut till gamla landsvägen Kinnarp-Åsarp och pratade om de ställen som en gång funnits här. Bland annat låg Kinnarps festplats här till in på 1960-talet, med besök av artister som Yngve Stoor och Snoddas. Promenaden avslutades vid utgångspunkten.
Årsmöte 2022
Torsdag den 24 mars hade vi vårt årsmöte, kombinerat med 40-årsjubileum. Ordföranden inledde med en kort genomgång av föreningens tillblivelse och verksamhet genom åren. Från årsmötesförhandlingarna kan nämnas att alla blev omvalda och att medlemsavgiften blev oförändrad. Programmet 2021 koncentrerades till sensommaren och hösten, p.g.a. pandemin, men vi hoppas kunna genomföra ett mer normalt program 2022. Hemsidan uppdateras ständigt, bl.a. med fler tidningsklipp från 1960- och 70-talen. Efter förhandlingarna bjöds på kaffe och smörgåstårta. Kvällens gäst Lars Bägerfelt berättade om sin historiska forskning. Det gavs även en miniutställning om föreningens historia och lotterier.
Vad vi gjorde 2021
Hembygdsafton på Liden
Torsdagen den 18 november höll vi vår traditionella hembygdsafton på Liden i Slutarp. Deltagarna fick köpa gröt, nybakt bröd och kaffe. Kvällens gäst Jenny Nilsson, kyrkomusiker i Floby pastorat, sjöng och berättade. Som vanligt kunde man köpa med sig av det nybakade brödet, tillverkat i gammaldags bakugn samma dag. Detta var årets sista hembygdsarrangemang detta konstiga år, då inga program kunde anordnas under vårsäsongen och årsmötet fick hållas i augusti.
Bagarmästarna Leif Filipsson och Sten Carlsson sköter ugnen. Foto: Gun-Britt Filipsson.
Rose-Marie Carlsson vid brödkakorna som väntar på att bakas. Foto: Gun-Britt Filipsson
Öppet hus med fotografier
Lördagen den 23 oktober i Församlingshemmet. I år kunde vi ha vår traditionella fotodag igen. Uppåt hundra besökare såg bilder ur föreningens stora fotosamling och filmen "Tåg ut - klart slut" om järnvägen Falköping-Landeryd. Alla bjöds på kaffe och tårtbuffé. Föreningen fick in ett antal nya bilder till samlingarna och en del nya namnuppgifter. Som vanligt är även fotodagen för både nuvarande och före detta Kinnevedsbor ett trevligt tillfälle att träffas och prata.
Samhällsvandring i Slutarp
Lördagen den 11 september, i blandat regn och uppehåll, genomförde vi vår årliga samhällspromenad. I år var det åter dags för en runda i Slutarps samhälle. När järnvägen kom 1906 blev den gamla bondbyn ett "modernt" stationssamhälle, med butiker och industrier. Under promenaden talades om de olika verksamheter som funnits och personer som verkat där. Efter promenaden fick vi gästa Gert Johanssons AB för att bese deras verksamhet och dricka medhavt kaffe. 13 deltagare.
Årsmöte 2021
Måndagen den 23 augusti genomfördes det uppskjutna årsmötet med 26 deltagare. Rune Lennartsson blev omvald som ordförande. Av de ordinarie omvaldes på två år Thomas Lennartsson och Lena Persson och nyvaldes Carina Törnqvist. Kvarstående är Inger Eriksson, Leif Filipsson och Anna-Lena Hermansson. Som ersättare omvaldes på ett år Göran Carlson och Yvonne Olsson och nyvaldes Ing-Marie Karlsson. Rose-Marie Carlsson och Eva Andersson avtackades för sin tid i styrelsen. Från verksamhetsåret 2020 kan nämnas att hemsidan fyllts på med mer material och att några aktiviteter gick att genomföra medan andra förhindrades av pandemirestriktionerna. Föreningen mottog under året en gåva på 100.000 kr. av en givare som önskat vara anonym.Efter mötet bjöds de närvarande på kaffe.Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 21 augusti genomfördes kyrkogårdsvandringen med 20 deltagare. Vi gick runt bland gravstenarna och talade om de begravda. Efteråt kunde man bese årets utställning i samband med den nedbantade Sommarveckan i församlingshemmet och dricka medhavt kaffe.
Långebacken
Tisdagen den 3 augusti. Gräset slogs i förväg och forslades bort denna dag.Bygdevandring i Kinneveds rote
Lördagen den 5 juni. Hembygdsföreningen har haft årets första aktivitet. Det var en bygdevandring i Kinneveds rote en vacker dag i början på juni. Vi utgick från Kyrkegården och gick söderut för att komma fram på vägen mot Karbo och vidare norrut tillbaks till kyrkan. På vägen passerades flera gamla torpplatser. Rune och Thomas Lennartsson berättade om de som bott där och deltagarna fyllde på med egna uppgifter.
Paus vid platsen för det gamla soldattorpet under Kyrkegården.
Vad vi gjorde 2020
Samhällsvandring i Kinnarp
Lördagen den 19 september genomförde vi årets samhällspromenad. I år var det dags att gå i den gamla delen av Kinnarps samhälle. Vandringen leddes av ordförande Rune Lennartsson och gick längs med Julles väg, som förr var landsväg. Här låg då många butiker, en bensinmack, ett café. Vidare gick promenaden utmed Kinnarps AB:s område, där medhavt kaffe intogs utanför Aktivitetshuset, och förbi den gamla järnvägsstationen. Många roliga eller spännande händelser togs upp när deltagarna mindes.
Utanför det gamla stationshuset i Kinnarp, nu privatbostad.Bygdevandring i Lagerstorp
Lördagen den 5 september vandrade vi i Lagerstorps rote. Ett lagom antal hade mött upp för att först följa cykelvägen på gamla järnvägsbanken bort mot sockengränsen, och sedan åter på gamla landsvägen mot Kinnarp. På vägen talade vi om gårdar, torp och annat som finns eller har funnits där. Bl.a. nämndes Kinnarps festplats där både Alice Babs och Yngve Stoor framträtt. Vandringen avslutades med medhavt kaffe vid Presentshopen.
Samling i septembersolen på gamla banvallen, numera cykelväg.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 15 augusti genomförde vi vår traditionella kyrkogårdsvandring. I den sköna augustisolen vandrade ett lagom stort sällskap runt och talade om de begravda på nordöstra sidan av kyrkan. Promenaden avslutades med en kort andakt hållen av Göran Carlson och medhavda kaffekorgar togs fram.
Ordförande Rune Lennartsson berättar om gamla Kinnevedsbor. Lägg märke till den gamla lutande stenen i bakgrunden.Slåtter på Långebacken
Torsdagen den 6 augusti utfördes den sedvanliga slåttern på Långebacken.Årsmöte 2020
Måndagen den 16 mars höll vi vårt årsmöte årsmöte. 26 personer deltog. Från förra årets verksamhet kan nämnas att hemsidan uppdaterats med många nya foton, klipp och uppgifter, det har varit fotodag, kyrkogårdsvandring och hembygdsafton. Göran Carlson avtackades som ordinarie ledamot och kassör, annars blev det omval för alla. Efter förhandlingarna bjöd föreningen på kaffe och sedan visades filmen "Tåg ut - klart slut" om järnvägen Falköping-Landeryd.
Göran Carlson (t.v.) avtackas av ordförande Rune Lennartsson efter över tio år som kassör.
Vad vi gjorde 2019
Hembygdsafton på Liden (för 30:de gången!)
Måndag 18 november hade vi vår hembygdsafton på Liden i Slutarp. Kvällens gäst Lena Arvidsson sjöng Caps. Nybakt bröd, gröt och kaffe fanns att köpa.
Öppet hus med fotografier
Lördagen den 19 oktober hade vi haft vårt årliga öppet hus med fotografier i Kinneveds församlingshem. Det visades en mängd foto på storbild, ur föreningens rika samlingar, bland annat flygfoton från 1970-talet. Förutom ett antal foton som scannades på plats fick föreningen många nya namnuppgifter till skolfoton m.m. Det bjöds på kaffe och tårtbuffé.
Besök på Kinnarps AB:s museum
Tisdagen den 1 oktober var vi 18 personer som besökte Kinnarps AB:s museum. Sibylla Jacobsson berättade både om företagets tillblivelse och framväxt, men även mer personligt som dotter till Jarl och Evy Andersson. Därefter visade Sibylla oss runt på museet och berättade om det vi såg och bakgrundshistorier kring vissa delar. Efter rundvandringen visades en halvtimmeslång film om Kinnarps inspelad 2000 och 2001. I filmen berättade och medverkade grundaren Jarl Andersson i allra högsta grad. Man inser hur mycket som hänt på 19 år, samt vikten av att dokumentera även i nutid då det snart blir historia. Som avslutning på kvällen togs de medhavda fikakorgarna fram.
Samhällsvandring i Slutarp
Lördagen den 14 september vandrade vi från Lokal Frökind (som var bygdens stolthet när den invigdes 1970 men inte har lång tid kvar) upp genom södra delen av Slutarp och tillbaks till lokalen via Tångavallen och sporthallen. Det talades om verksamheter som funnits och vilka som bott i området. Vädret var blandat med både regnskurar och sol. Efter promenaden dracks medhavt kaffe utanför Lokal Frökind.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 17 augusti ordnade vi för femtonde gången en kyrkogårdspromenad, ett inslag i Sommarkyrkoveckan. Ordf. Rune Lennartsson berättade om de begravda med hjälp av uppgifter från deltagarna. I år gick promenaden norr och öster om kyrkan. Göran Carlson höll en andakt inne i kyrkan och sedan bjöd föreningen på kaffe. Det gavs också möjlighet att bese utställningen i församlingshemmet. 24 deltagare.
Slåtter på Långebacken
Torsdagen den 1 augusti genomförde vi vår årliga slåtter på Långebacken. Slåttern avverkades en skön augustikväll med lagom temperatur.
7 deltagare skötte liar och räfsor, varefter kaffe dracks hos Carlsons intill.
Besök i Vartofta-Åsaka
Lördagen den 15 juni var vi på grannbesök i Vartofta-Åsaka. Vi fick se deras hembygdsgård Getagården och fick information om vad föreningen arbetar med. Även kullen med det fridlysta gräset Stipa Pennata besöktes.
Bygdevandring i Fastarp
Tisdagen den 21 maj genomförde vi säsongens första programpunkt. Det var en bygdevandring i Fastarps rote norr om Slutarp. Här har det förr legat många torpställen, nu finns bara resterna kvar att se. Föreningen har markerat alla kända torpgrunder. Ordförande Rune Lennartsson ledde promenaden i försommarnatur och berättade om folk och platser, och medhavd kaffekorg avnjöts.
Samling vid ett av de gamla boställena.Årsmöte 2019
Måndagen den 18 mars höll vi vårt årsmöte. Det blev omval på alla poster. Ur 2018 års verksamhetsberättelse kan nämnas bygdevandring i Lagerstorp, Kinnarpspromenad, kyrkogårdsvandring, öppet hus med fotografier. Hemsidan har under året fyllt på med bl.a. massor av tidningsklipp. Efter årsmötesförhandlingarna bjöds deltagarna på kaffe och två lotterier drogs. Sedan berättade kvällen gäst, arkeolog Anders Josefson, om "Klimatet och människan". Här fick åhörarna veta om hur istider, vulkanutbrott och ändrade nederbördsmängder har påverkat våra förfäders liv och lett till svält, krig och folkvandringar.
Anders Josefson berättade och visade bilder
Vad vi gjorde 2018
Hembygdsafton på Liden
Måndag 19 november hade vi vår traditionsenliga hembygdsafton på Liden i Slutarp. Det nybakade brödet och risgrynsgröten smakade som vanligt mycket bra. Kvällen gäst Stefan Klint, sedan i våras kyrkoherde i Floby pastorat, berättade på ett inlevelsefullt sätt om sin bakgrund, vad han varit med om i livet, och vad som lett till att han blev präst i Svenska kyrkan. Sedan blev det kaffe och lottdragning. Omkring 55 gäster.
Öppet hus med fotografier
Lördagen den 13 oktober hade vi för sjunde gången öppet hus med fotografier i församlingshemmet. C:a 70 personer deltog. Bilder ur föreningens samling visades på storskärm, nytt för i år var flygbilder från 1960-talet. Föreningen fick in en del nya bilder till samlingarna, och nya namn till bl.a. skolfoton. Besökarna bjöds på kaffe och tårta.
Här visas flygbilder och ordförande Rune Lennartsson berättar om dem
Samhällsvandring i Kinnarp
Lördagen den 15 september genomförde vi vår årliga samhällspromenad, i år var det Kinnarps tur igen. Vi gick via Länsmansgatan (förr landsväg) och Paradgatan och Falköpingsvägen, och talade om de personer och verksamheter som funnits här. Medhavt kaffe dracks i församlingshemmet. 15 deltagare.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 18 augusti genomförde vi vår årliga kyrkogårdsvandring. Under ledning av Elon Larsson, tidigare kyrkvaktmästare i församlingen, besågs ett antal gravstenar och redogjordes för de begravna. Efter promenaden höll pastor em. Göran Carlson en kort andakt inne i kyrkan. Kaffe serverades i församlingshemmet, där man också kunde ta del av utställningen som är en del av Sommarkyrkan.
Besök vid Kata gård i Varnhem
Lördagen den 16 juni besökte vi Varnhem med alla spännande lämningar. Anders Josefson guidade oss kunnigt i Kata gård, kyrkan och klostret. Det är en spännande tid som finns bevarad på olika sätt i Varnhem, från järnålderns gravhögar via den tidiga kristendomen till munkarnas och kungarnas medeltid. Kanske var Kinneved lika tidigt ute med en gårdskyrka som föregick den från 1100-talet? Efter vandringen dracks kaffe i Klostercaféet.
På besök i museet över Kata gård
Bygdevandring i Lagerstorp
Tisdagen den 15 maj genomförde vi en bygdevandring i Lagerstorp, söder om Västarp. Vi såg flera torpgrunder på bland annat Långaberget och Skämningaberget. Medhavt kaffe dracks i den sköna majkvällen. 16 deltagare.
Måndagen den 19 mars höll vi vårt årsmöte. I närvaro av över 50 medlemmar blev det omval på samtliga poster. Från verksamhetsberättelsen 2017 kan nämnas kyrkogårdsvandring, slåtter, bygdevandring, fotodag och hembygdsafton. Föreningens hemsida har uppdaterats flera gånger under året. Från den 1990 vilandelagda Slutarps samhällsförening - som var med och finansierade Boken om Kinnarp och Slutarp - erhölls en gåva på 20.000 kronor. Efter årsmötesförhandlingarna och kaffet underhöll kvällens gäster Perra Ljungberg och Anders Granström med ett program om Jönn.
Perra Ljungberg och Anders Granström framför sina Jönn-tolkningar
Vad vi gjorde 2017
Hembygdsafton på Liden
Måndag 20 november var det traditionell hembygdsafton på Liden. Kvällens gäst var Margareta Söderström, Västgöta-Bengtssons dotter. Nybakt bröd, gröt, kaffe och lotterier fanns att köpa. C:a 60 deltagare.Öppet hus med fotografier
Lördagen den 14 oktober anordnade vi vår sjätte fotodag i församlingshemmet. Arrangemanget var lika välbesökt som vanligt. Besökarna kunde se delar av föreningens fotosamling på storbild, och ett par kortfilmer från Falbygdens väveri visades. Det bjöds på tårtbuffé och kaffe och det fanns pärmar med skolfoton och konfirmationsfoton att titta på och hjälpa till med namn. Flera besökare hade med sig egna foton med Kinnevedsmotiv som scannades på plats.
Här visas foton på storbild. I bakgrunden serveras kaffe och tårta.
En del av fotosamlingen visades som storbild på väggen, här en All-Världens-Karlsson bild från 1927.
Samhälls-/bygdevandring i Slutarps samhälle och Bygge
Lördagen den 9 september genomförde vi en bygdevandring i äldsta delen av Slutarps samhälle och det s.k. Bygge. Vi gick genom den del av samhället som uppstod vid järnvägens ankomst 1906, och talade om de affärer, fabriker och missionshus som fanns då. Sedan gick vi gamla landsvägen norrut till det s.k. Bygge. Här låg förr flera av Slutarps soldattorp och även nu finns en samling hus här. Vidare togs markvägen till den gamla järnvägsbanken, numera cykelväg, mot samhället igen. Där dracks medhavt kaffe hos Gert Johanssons plåtslageri.. 12 deltagare.
På den nygamla bron över kanalen vid gamla landsvägen.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 19 augusti genomförde vi vår traditionella kyrkogårdsvandring bland gravstenarna på Kinneveds kyrkogård. Över 30 deltagare vandrade i omväxlande sol och regn och fick höra berättelser om de begravda, och delta med egna historier. I arrangemanget, som genomfördes tillsammans med Svenska kyrkan inom Sommarkyrkoveckan, ingick också en andakt ledd av Göran Carlson och kaffe i församlingshemmet.
Ordförande Rune Lennartsson berättar om gravstenarna i Kinneved
Slåtter på Långebacken
Tisdagen den 8 augusti genomförde vi vår årliga slåtter på Långebacken. Slåttern, som fick flyttas några dagar på grund av regn, avverkades en skön augustikväll med lagom temperatur.
7 deltagare skötte liar och räfsor, varefter kaffe dracks hos Carlsons intill.
Slåtter på Långebacken, där gräs och fina blommor efter många års skötsel har ersatt nässlor och sly.
Bygdevandring i Svenstorp
Måndagen den 5 juni (annandag pingst). Vi vandrade mellan flera torpplatser i Svenstorps rote, sedan drack vi medhavt kaffe. 20 deltagare.
Besök vid Träbena kvarn i Solberga
Torsdagen den 18 maj., Träbena kvarn i Solberga. Makarna Wetterstad guidade oss kunnigt under kvällen och berättade om de olika verksamheter som funnits där tack vare vattenkraften i Ätran. På den så kallade holmen har funnits vadmalsstamp, smedja och garveri, såg och kvarn. Av dessa gamla byggader finns nu bara rester. En mindre kopia av den gamla kvarnbyggnaden har på senare år byggts upp. Här finns generatorer för att producera el. Trots att vandringen inte varit särskilt ansträngande smakade det medhavda kaffet bra. Över 25 deltagare.
Årsmöte 2017
Måndagen den 13 mars Kinneveds hembygdsförening har haft årsmöte. De flesta i styrelsen omvaldes, utom Harald Eriksson som avböjt omval och avtackades av ordf. Rune Lennartsson. Bland det som hänt i föreningen under 2016 kan nämnas samhällsvandring i gamla delen av Kinnarp, öppet hus med foton och hembygdsafton på Liden. Föreningens hemsida har uppdaterats med bl.a. "Gårdar och hus i Kinneved" och gravstensinventering för grannsocknen Brismene. Föreningen har mottagit flera gåvor under året, bl.a en tavla, gamla mantalslängder och tidningsklipp.
Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på kaffe, och sedan fick de över 40 gästerna ta del av Ulla Stenqvists berättelse i ord och bild om bergsgorillorna i Uganda.
Ulla Stenqvist visar kassör Göran Carlson att hennes arvode ska gå till gorillorna.
Vad vi gjorde 2016
Hembygdsafton på Liden
Måndagen den 14 november. Traditionsenlig hembygdsafton på Liden i Slutarp med c:a 55 gäster. Det serverades risgrynsgröt och smörgås, det fanns lotterier och hembakt bröd till försäljning. Kvällens gäst var Niclas Fällström, landsbygdsutvecklare i Falköping.
Öppet hus med fotografier
Lördagen den 15 oktober genomförde vivvår femte Öppet-hus-dag med fotografier. Det blev samma succé som de föregående åren, över 100 personer kom under dagen. Besökarna i Församlingshemmet fick se bildspel ur föreningens stora fotosamling, hjälpa till med namn på bl.a. skolfoton, och få kaffe och tårtbuffé. Under dagen kom det också in en mängd "nya" foton till föreningens samling. Föreningen vill framföra sitt tack till alla som kom och gjorde dagen så lyckad.
Under en del av bildvisningen berättade ordf. Rune Lennartsson om de enskilda fotografierna,
dels gamla "All-världens-Karlsson"- bilder, dels nytagna foton av samma motiv.
Samhällsvandring i Kinnarps samhälle
Lördagen den 10 september anordnade vi en samhällspromenad i "gamla Kinnarp". Deltagarna hjälpte till med både fakta och berättelser. Bland annat besågs tre hus på samma gata som samtidigt varit diverseaffärer! Gatan ifråga, Julles Väg, var då riksväg. Nuvarande sträckning av riksvägen kom till 1951. Vi såg även platsen där Kinnarps snickerifabrik legat. Efter en brand byggdes fabriken upp på annat ställe och bytte senare namn till Kinnarps AB. Promenaden avslutades med kaffe i Skytteföreningens lokal, gamla missionshuset. C:a 20 deltagare.
Denna lilla smala gata var förr riksvägen genom Kinnarp. Ordförande Rune Lennartsson och promenaddeltagare.
Kyrkogårdsvandring
Lördagen den 20 augusti anordnade vi vår elfte kyrkogårdsvandring. Detta var en del i Sommarkyrkoveckan i Kinneveds församling. C:a 25 personer följde med på promenaden bland gravarna och fick höra om de begravda, och själva delta med sina minnen. Sist på vandringen berättades om stenkorsgraven från 1100-talet. Efteråt bjöds på kaffe i församlingshemmet. För den som missade promenaden kan rekommenderas att gå in på föreningens hemsida, där en fullständig gravstensinventering för Kinneveds kyrkogård finns.
Ordförande Rune Lennartsson guidade bland gravstenarna.
Slåtter på Långebacken
Torsdagen den 4 augusti. Traditionell slåtter.
Bygdevandring i Alarp
Torsdagen den 2 juni genonförde vi vår bygdevandring i Alarp. Vi samlades hos Torgny Johansson som berättade om gårdarna i Alarp. I underbar kvällssol gick vi sedan den gamla landsvägen och såg på väghållningsstenar och torpgrunder. Vi passerade även platsen där ett dråp på en postbärare skedde på 1870-talet. Kvällen avslutades med kaffe i Torny och Maritas trädgård och titt på gamla kartor.
Torgny berättar om minnesstenen för skiftet i Alarp, även kossorna är intresserade.
Besök på Mönethorp
Tisdagen den 17 maj avverkade vi vårens första programpunkt Vi besökte gården Mönarp med Källarkrogen Mönethorp. Efter att ha gått runt ute och talat om den tid då jordbruket Mönarp var socknens största arbetsgivare, med statare, mejerskor, smed och snickare samlades vi inne i värmen. Där berättade gårdens nuvarande ägare Gösta och Lillemor Magnusson om sin satsning på Källarkrogen Mönethorp, som bl.a. fått White Guide´s utmärkelse fyra år i rad. Över 30 personer deltog i sammankomsten.
Inne i Källarkrogen Mönethorp, medlemmarna låter sig smakas av kaffe och smörgås.
Årsmöte 2016
Måndag den 14 mars
Kinneveds hembygdsförening har hållit årsmöte 2016. Föreningen bildades 1981 och höll sitt första årsmöte 1982. Bland det som genomförts 2015 kan nämnas torpvandring, kyrkogårdsvandring och fotodag.
Föreningens hemsida har uppdaterats flera gånger under året, bl.a. med nya tidningsklipp. Det finns för närvarande 322 medlemmar i föreningen. Det blev omval på samtliga som var i tur att avgå.
Efter årsmötesförhandlingar, kaffe och lotterier visade och berättade kvällens gäst Åke Abrahamsson om Falbygdens djur och natur.
Senast uppdaterad 2024-09-10